عسل و دیابت

 

بالاخره بیماران دیابتی عسل بخورند یا نخورند؟!

در واقع افرادی که از دیابت نوع 2 رنج می برند در خون خود انسولین کافی ندارند و  قند گلوکز خون این افراد بالاتر از افراد معمولی است، گلوکز برای جذب، به انسولین احتیاج دارد اما قند فروکتوز مکانیزم جذب متفاوتی دارد و به انسولین احتیاجی ندارد. گلوکز بالای خون عوارض بسیار بدی برای بیمار دارد و از طرفی گلوکز پائین نیز باعث ضعف و سرگیجه و در مواردی اغما میشود. با توجه به اینکه اکثر مواد غذائی دارای کربوهیدرات بعد از هضم در بدن به گلوکز تبدیل میشود مصرف کربوهیدرات دررژیم غذائی بیماران دیابتی باید کنترل شده باشد.عسل ماده اشباءی است  که تقریبا 70 درصد آن از کربوهیدرات تشکیل شده است و یک قاشق غذاخوری عسل تقریبا 17 گرم کربوهیدرات دارد. تفاوت اصلی میان انواع عسل ها به گیاهانی بستگی دارد که توسط زنبورها شهد برداری می شوند و اینکه این گیاهان در چه مکانی رشد کرده اند.این دو عامل در نقاط مختلف جهان متفاوت است در حالیکه زنبورهای عسل یک محدوده ی نسبتاٌ کوچکی را برای گرده افشانی ترجیح می دهند (حدود 300 پا از محل کندوهایشان).عسل مخلوطی از گلوکز و فروکتوز (حدود 82 درصد از وزن عسل را فروکتوز تشکیل می دهد) است. این ماده ی عالی حاوی مقادیر زیادی ویتامین های مختلف، مواد معدنی و آنتی اکسیدانها می باشد. عسل شیرین تراز شکر است و بنابراین دارای مقادیر بیشتری کربوهیدرات می باشد.

بنابراین عسل غذایی نیست که به راحتی بتوان انرا  به راحتی در برنامه غذایی یک بیمار دیابتی قرار داد. چون عسل مقدار زیادی گلوکز(31%) دارد. اما به شرطی که فرد یک رژیم با کربوهیدرات کم را رعایت کند عسل می تواند بخشی از رژیم غذایی یک بیمار دیابتی باشد به در واقع مقدار کربوهیدرات مصرفی برای یک بیمار مهم تر از نوع کربوهیدرات مصرفی است و متخصصان تغذیه موافق اند که در یک رژیم غذایی متعادل می توان مقدار کمی عسل مصرف کرد.

به طور کلی میتوان گفت افراد دیابتی می توانند در روز 20 تا 30 گرم عسل طبیعی خالص  تحت نظر و مشورت دکترشان مصرف کنند. تصوری که در بین مردم وجود دارد که بیماران دیابتی بدون محدودیت و همانند یک فرد سالم می توانند عسل طبیعی را مصرف کنند طبق نظر پزشکان اشتباه هست. بنابراین این افراد می توانند قبل یا بعد از صبحانه این مقدار عسل را به صورت رقیق شده در آب یا چای و یا آب گریپ فروت  یا قبل از خواب مصرف کنند.

در مطالعه ای در سال 2007 که نتایج آن در مجله ی The international Journal of Food Science and nutnition  منتشر گردید، دانشمندان یک مطالعه ی 8 هفته ای را بروی 48 فرد مبتلا به دیابت انجام دادند. نیمی از این افراد به مدت 8 هفته عسل را بصورت خوراکی مصرف و نیمی دیگر از عسل استفاده نکردند، نتایج نشان داد در گروهی که عسل را بصورت خوراکی مصرف کرده بودند کاهش وزن بیشتری نسبت به گروه کنترل دیده می شود همچنین پروفایل چربی آنها نسبت به گروه کنترل بهبود یافته بود و مقدار هموگلوبین A1C  در آنها اندکی افزایش یافته بود.

متأسفانه در اکثر عسل های تجاری که به بازار ارائه می شود زنبور با شکر تغذیه میشود و  عسل دارای ساکارز برابر یا بالاتر از 5%هستند (استاندارد ایران در عسل ساکارز 5% است) که مصرف این نوع عسل ها برای بیماران دیابتی ممنوع و مضر است. در عسل های طبیعی که زنبور از شهد گل ها تغذیه میکند میزان ساکارز معمولا زیر 3% است و این عسلها با شرایط ذکر شده بالا برای بیماران دیابتی قابل استفاده هستند. مصرف این نوع عسل ها حتی میتواند در در زمینه پیشگیری از دیابت و درمان زخم های دیابتی بسیار موثر باشد. تحقیقات اخیر نشان داده است که جایگزینی کامل شکر با عسل خطر ابتلا به دیابت را تا 70 درصد در افراد کاهش می دهد. و همچنین در افراد دیابتی با مالیدن عسل بر روی زخم های دیابتی می توان بهبودی این زخم ها را سرعت بخشید و حتی در موارد زیادی از قطع شدن عضو بیمار دیابتی در اثر زخم جلوگیری کرد.

 

این خاصیت در عسل هایی که دارای گلوکز کمتری هستند از جمله عسل اقاقیا ، عسل آویشن ، عسل گون و عسل سیاهدانه بیشتر دیده شده است.

تمامی عسل های فلورا بجز عسل کنار( عسل کنار در حالت طبیعی در بین عسل ها دارای ساکارز بالاتری است) دارای ساکارز زیر 3% هستند و بیماران دیابتی با مشورت با پزشک خود میتواند از انها استفاده کنند.

** پیوسته سلامت و شاداب باشید **

تهیه و تدوین: فلورا

منبع:

Effects of natural honey consumption in diabetic patients: an 8-week randomized clinical trial

 

8 thoughts on “عسل و دیابت”

    1. سلام کابر گرامی پروانه
      مصرف مخلوط عسل لیمو و سیر به اندازه روزانه یک قاشق چائی خوری برای بیماران دیابتی منعی ندارد و به بهبود بیماری و تنطیم متابولیسم بدن بیمارکمک میکند.

  1. باسلام خدمت همه ی عزیران
    اگر کسی عسل با ساکارز زیر 5% احتیاج داره مخصوصا افراد دیابتی با بنده از طریق این شماره ارتباط داشته باشه.
    برگه های آزمایشگاهی و کد وزارت بهداشت رو هم این عسل به خود اختصاص داده .
    این عسل دارای تمامی مستندات لازم میباشد.
    خودتون رو به جمع ما اضافه کنید.و عزیزانتون رو از این محصول منحصر به فرد محروم نکنید.

  2. سلام سوالی داشتم درمان قند خون با مصرف دمنوش گزنه و یک قاشق چای خوری عسل رویال ممکنه خطری داشته باشه؟
    برای کسانی که انسولین نمیزنن

    1. باسلام خدمت همه ی دوستان
      اگر کسی عسل خارشتر با نعنا احتیاج داره مخصوصا افراد دیابتی میتونند با این بنده در تماس باشند.
      برگه های آزمایشگاهی نیز موجود است
      همچنین برای نمونه جهت ازمایش و حتی تست به هر نفر نیم کیلو داده میشود
      خودتون رو به جمع ما اضافه کنید.و عزیزانتون رو از این محصول منحصر به فرد محروم نکنید.۰۹۰۳۹۰۵۶۳۶۸

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *